Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Preberite več o piškotih.
Novice


IZLET Z RAZGLEDOM ZA KOLESARSKE IN POHODNIŠKE NAVDUŠENCE - KOČA PLANINA NAD VRHNIKO

Koča Planina nad Vrhniko je odlična lokacija za vse kolesarske in pohodniške navdušence!
 
OSNOVNI PODATKI:
 
Gorski predel: Osrednjeslovenska regija
Odprtost koče: Trenutno je koča odprta vsak petek, soboto in nedeljo.
Od 8h – 20h, kmalu se bo koča odprla vsak dan, zaprto ob ponedeljkih.
Ležišča: ravno v prenovi
Sedeži v jedilnici: 50

 

 

 

Na zahodnem delu Vrhnike se na obrobju Ljubljanskega barja dviguje z gozdom poraslo hribovje Planina. Nad različnimi kraškimi pojavi se na 733 m dviga Planina nad Vrhniko, kjer stojita nova planinska koča, katere zaključek del so praznovali 12.5. 2018, in RAZGLEDNI STOLP. Slednji je visok 22 metrov in je bil zgrajen leta 2008 kot četrti na tem mestu. Ponuja nam čudovit razgled na daljno in bližnjo okolico. Vidi se Ljubljansko barje s osamelci in vasmi ter Staro Vrhniko in Vrhniko pod nami. Preko barja se vije reka Ljubljanica in v daljavi nam pogled uhaja na belo Ljubljano z gradom. Na vse strani neba se nam odpira pogled na različne vrhove (Krim, Slivnica, Snežnik, Nanos, Javornik in druge), ob lepem vremenu pa pogled seže prav vse do Julijskih Alp in Triglava.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaradi različnih pešpoti, ki vodijo na Planino je vzpon primeren tako za malo bolj resne rekareativne planince kot tudi za družine z majhnimi otroci. Na vrhu vas bo pričakala pestra ponudba domačih jedi, kateri smo z vrhniškimi štruklji in Cankarjevo kavo dodali pridih Vrhniške kulinarike (spodaj nekaj več o tem). Na Planini prirejamo različne gozdne tabore in delavnice za otroke, teambuildinge in seminarje. V okolici ogromno kolesarskih poti, katere pestrijo naravne in kulturne znamenitosti. Planina pa je tudi prejemnica certifikata Družinam prijazna planinska koča ter kolesarjem prijazna nastanitev.

 

CANKARJEVA SKODELICA KAVE

 

Skodelica kave je najbolj prepoznano delo vrhniškega pisatelja Ivana Cankarja, v katerem pripoveduje o svojem krivičnem postopanju do drugih. Izpostavi dogodek, ko je mater prosil za skodelico dišeče, opojne, črne kave, kljub zavedanju, da si je ne more privoščiti. Ko je materi vseeno uspelo prinesti kavo, jo je Cankar osorno zavrnil in s tem močno prizadel. Danes se na Vrhniki v družinski pražarni Escobar praži Cankarjeva skodelica kave, katere ime in podobnost zgodbe o začetku praženja kave izvira prav iz Cankarjeve črtice Skodelica kave. Tako kot Cankar je tudi Katjin mož Omar zavrnil njeno skodelico kave. Katja se ni pohlevno umaknila, temveč mu je postavila izziv, da naj sam poišče in pripravi svojo pravo skodelico kave, nenazadnje prihaja s Hondurasa, kavorodnega območja. Sprva je Omar začel pražiti kavo le za hobi, ki pa je kmalu prerasel v poslovno priložnost in danes pražarna že poka po šivih. Cankarjeva Skodelica kava je prvi proizvod družinske pražarne in ravno zaradi močne prisotnosti Cankarjeve dediščine ter okolja, kjer se kava praži, so mešanico kavnih zrn vrste Arabica, v kateri prevladujejo sadne arome in priokus medu, poimenovali po istoimenski črtici Skodelica kave. Na Planini kavo pripravljajo na turški način, po enakem postopku kot so nam svetovali v družinski pražarni Escobar. Poleg pa priložimo še slastne Cankarjeve brke.

 

 

 

VRHNIŠKI ŠTRUKLJI

Štruklji so tradicionalna jed, ki je značilna za celotno Slovenijo, še posebej Notranjsko in Osrednjeslovensko regijo. Vrhniški štruklji se od preostalih ločijo po nadevu s suhimi slivami. Zgodovinski viri potrjujejo, da je bila Vrhnika nekoč poznana po nasadih sliv. V preteklih časih pa so s suhimi slivami sladkali jedi, saj sladkorja kot ga mi poznamo danes, takrat niso poznali. Štruklji s suhimi slivami so veljali za bogatejšo jed, ki so si jo domačini, tudi revnejši, privoščili ob boljših dneh in praznikih. Štruklji so tudi eden izmed najzgodnejših spominov na Cankarjevega  otroštva. Dan, ko jim je pogorela hiša, si je zaradi štrukljev tete Mice, ki so jih po tem dogodku čakali pri njej, označil kot najlepši dan njegovega življenja. Danes vrhniški štruklji predstavljajo obujeno tradicionalno jed, ki je del vrhniške gastronomije. Na Planini štruklje postrežemo kot priloga h glavni jedi ali pa kot sladica. Sestavlja jih vlečeno testo in nadev iz skoščičenih suhih sliv in skute. Ko se štruklji oblikujejo, se jih v servieti skuha v slani vodi in kuhane razreže na manjše kose. Na koncu jih še zabelimo z drobtinami, praženimi na maslu. Pa dober tek!

​​​​​​​

 

KOČA KOLESARJEM PRIJAZNA NASTANITEV​​​​​​​

V hribovitem zaledju Vrhnike sta označeni dve kolesarski poti (K1 in K2), ki sta primerni za izkušene turistične kolesarje, ki uživajo v čudovitih razgledih in adrenalinu.

Krožno kolesarsko pot K1 pričnete in končate pred TIC Vrhnika. Na poti se boste peljali skozi Žažar, kjer stoji podružnična cerkev sv. Ane, in prikolesarili do Smrečja, od koder se vam bo odprl prelep razgled vse naokoli. Ogledate si lahko prelepo cerkvico Marijinega vnebovzetja, le nekaj sto metrov stran pa stoji edino gostišče na poti. Pot se do te točke večji del vzpenja, nato pa sledi hiter spust do Vrhnike. Pot je delno makadamska in v dolžino meri 31 km. Za K1 boste potrebovali približno uro in pol srednje zahtevnega kolesarjenja.

Krožno kolesarsko pot K2 pričnete in končate pred TIC Vrhnika. Pot vas bo vodila do Kurena, kjer lahko naredite postanek na izletniški kmetiji in si ogledate tudi cerkev sv. Miklavža z znamenitim lesenim stropom in bogato zgodovino. V nadaljevanju se boste povzpeli do razglednega stolpa na Planini, enega najvišjih lesenih samostoječih objektov v Sloveniji. Sledi kratek in strm spust po makadamski poti do Starega malna, od kjer vam preostane le še nekaj kilometrov prijetnega kolesarjenja ob potoku Bela do Vrhnike. Pot je delno makadamska in v dolžino meri 22 km. Za K2 boste potrebovali približno uro in pol srednje zahtevnega kolesarjenja.

 

Na Planino se lahko odpravite po več srednje zahtevnih PEŠPOTEH:  ​​​​​​​

​​​​​​​

1. Pot čez Kuren (Za vse, ki iščejo mir in sprostitev v naravi) 2h zmerne hoje /Stara Vrhnika – Kuren /

2. Preko Špice (Za tiste, ki želijo nekoliko več fizičnega napora.) 1,5h hoje /Vrhnika-Betajnova-Špica_Planina/

3. Pot čez Storžev grič mimo Bukve (Zelo priljubljena pot, primerna tudi za družine.) 2h zmerne hoje /Vrhnika-Betajnova-Storžev grič-Bukev-Planina)

4. Preko Blatnega dola (Za vse, ki iščejo mir in sprostitev v naravi.) 2h zmerne hoje /Vrhnika-Betajnova-Blatni dol-Planina/

5 . Panoramska sprehajalna pot (Za vse, ki cenijo razglede in udobje) 1h hoje, polovica poteka po asfaltni poti) /Gostišče Mesec-razgledni stolp na Planini/

6 . Preko Starega malna (Za tiste, ki imajo radi zgodbe) 2,5h zmerne hoje /Vrhnika-Betajnova_Blatni dol-Gačnik_dolina Bele Star maln-Lintvern-Ajdovska stopnja-Planina/

 

Za več zanimivih informacij o jadralnem padalstvu, jamarstvu, geocachingu, teambuildingih, o aktualnih ponudbah itd., lahko preverite na njihovi spletni strani: http://www.planina-vrhnika.si/

​​​​​​​

VIRI: Koča Planina nad Vrhniko; Visit Vrhnika