Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Preberite več o piškotih.
Novice


GREMO NA IZLET V HRIBE - Dom na Peci (1.665m)

Dom na Peci je planinski dom, primerna izletniška točka za družine in posamezne pohodnike, z lepimi razgledi in vzponi na vrhove.

 

OSNOVNI PODATKI:

Gorski predel: Karavanke
Odprtost koče: Dom je izven sezone odprt občasno, ob lepih vikendih, sezona se začenja z zadnjim vikendom v maju in vse do oktobra.
Ležišča: 40 ležišč v sobah, skupnih ležišč ni
Sedeži v jedilnici: 50

Dom na Peci (1.665 m) je planinska postojanka, ki stoji na manjši uravnavi sredi vzhodnega pobočja Pece, tik pod vrhom Male Pece (1.731 m). Prvotna »Uletova koča«, imenovana po tamkajšnjem domačinu in predsedniku Mežiške podružnice SPD, je bila zgrajena in odprta 29. junija 1928. Med drugo svetovno vojno je bila koča požgana. Po vojni je bilo v njeni bližini leta 1953 postavljeno sprva manjše zavetišče, sedanji dom pa je bil zgrajen v letu 1957, predan v uporabo 7. septembra 1958. V njegovi bližini, 10 minut hoda, se nahaja nekdanji vhod v mežiški rudnik svinca in cinka, preurejen v Votlino Kralja Matjaža, v njej pa je postavljen bronasti kip KraljaMatjaža, delo akademskega kiparja Marjana Keršiča - Belača.  Dom upravlja PD Mežica.

 

DOSTOPI

45 min: od parkirišča Jakobe, do njega je iz Mežice mimo Podkraja 12 km, iz Črne na Koroškem mimo Podpece pa 16 km

2 h: od nekdanjega rudnika v Topli

3 h: od Koče na Pikovem (992 m)

 

TURE IN IZLETI

Dom na Peci predstavlja glavno izhodišče za obisk Kordeževe glave, najvišjega vrha Pece (2126m). Vrh je možno doseči po zložni, nezahtevni poti (1h 30 min), ali po dobro zavarovani, zahtevni poti, ki pelje čez začetni del razgibanega južnega pečevja gore (1h 30 min). Prva pot po uvodnem napornem vzponu skozi rušje, ki se začne tik nad sedlom, pripelje na blage travnike. Ti so vsako leto, tam nekje sredi junija, posuti z raznobarvnimi cvetovi gorskih rož. Druga pot je bolj drzna in na nekaterih mestih izpostavljena; kot se pač spodobi za poti takega kova. A dobra zavarovanost s klini in jeklenicami, predvsem pa obilni šopi zgodnje-poletnega gorskega cvetja, ki je tudi tukaj našlo svoje rastišče v razpokah apnenčastih skal, resnost ovijejo s tančico domačnosti in brezskrbnosti. Obe poti je najbolje združiti v eno krožno: čez skale gor in naokoli navzdol.

Z vrha Kordeževe glave je možno nadaljevati naprej po širokem, prijaznem slemenu do Bistriške špice (2113m), ki jo, gledaje z najvišjega vrha Pece, kljub drugačnemu občutku za čas dosežemo v borih 45 minutah. Med potjo nas vseskozi spremlja bogata alpska flora, na Kniepsovem sedlu (2012m) pa razveseli boren, a pristni, hladni alpski izvir pitne vode.

Priljubljena družinska izletniška točka je tudi votlina, v kateri spi bronast kip Kralja Matjaža, delo akademskega kiparja Marjana Keršiča - Belača. Po markirani poti je od koče do nje 15 minut hoje.

 

VZPONI NA VRHOVE

1,5 h: Peca (Kordeževa glava, 2.125 m), po normalni poti,

2 h: Kordeževa glava, po zelo zahtevni poti

  

 

frown Prava posebnost so pa tudi pravi domači KVOČEVI ŠTRUKLJI, ki jih nudijo v koči. Zelo zanimiva in izvirna dediščina, ki jo nekateri še vedno negujejo. Kvočevi štruklji, nosijo ime po nadevu: hruškah, ki jim v tistih krajih pravijo kvoce ali kloce. Izvirni okusi, ki v hipu osvojijo naše brbončice, sicer pa je najboljše, da se o okusih prepričate sami! 

 

 

 

 

 

 

   

 

                 

 Prijeten izlet, varen korak in dober tek! wink​​​​​​​

 

 

​​​​​​​

Vir: http://www.pdmezica.si/postojanke_peca.htm